Zaščita opečnega tlakovca

Ko je tlakovec popolnoma suh, je pripravljen, da ga olepšamo in zaščitimo pred umazanijo, vodo in mastnimi madeži. Z zaščito si olajšamo redno vzdrževanje površin.

  

Najpogosteje uporabljena načina zaščite  sta:

a) zaščita z lakom za parket in 

b) zaščita z loščilom v kremi za tlakovec oz. voskom.

 

Zaščita z lakom za parket

 

Ta način zaščite površine opečnega tlakovca je običajen za bivalne prostore. Redno vzdrževanje in čiščenje je pri tem tipu zaščite enako kot pri lakiranem parketu. Dovoljena je tudi uporaba laka na vodni osnovi, ki je ekološko bolj primeren in skrajša postopek trikratnega lakiranja. Prednost laka na vodni osnovi je tudi neprisotnost neprijetnega vojna v fazi lakiranja.

 

Da bi bilo čiščenje tlakovca po fugiranju laže, si lahko, v kolikor smo se odločili za  zaščito z lakom, pomagamo z emulzijo Premier – G5. Emulzija nam omogoči enostavnejše fugiranje z malto ter boljšo oprijemljivost laka. Nanesemo jo pred fugiranjem, ko je tlakovec položen in površina popolnoma očiščena. V kolikor je pri polaganju nastal kakšen madež, ga očistimo z vlažno krpo. Površino tlakovca nato enakomerno premažemo z emulzijo Premier – G5. 

 

Ko sta tlakovec in fuge po fugiranju popolnoma suha lahko pričnemo z lakiranjem po navodilih proizvajalca. Najpogosteje to pomeni trikratni nanos tankega sloja laka, ki bo dolga leta skrbel svež izgled površine.

 

Pri rednem čiščenju opečnega tlakovca zaščitenega z lakom uporabljamo zgolj vlažno krpo. Po vašem okusu in po potrebi lahko 3 do 4 krat na leto tlakovec premažemo še s tekočim voskom za loščenje keramike. Z njim površino osvežimo. Kupimo ga lahko v večini prodajaln s čistili.

 

Zaščita z voskom

 

Ko je površina popolnoma suha in čista je pripravljena, da tlakovec «nahranimo« z vsemi elementi, ki mu bodo dali moč in lepoto.

 

 

Najprej nanesemo tekoče loščilo za opečni tlakovec, pri čemer uporabimo čopič, valjček ali krpo. Premaz mora biti enakomerno nanešen po celi površini. Najbolje je tlakovec impregnirati v pasovih od fuge do fuge.

 

Po 24 urah je na vrsti zaščita z loščilom v kremi, ki omogoči, da površine postanejo bolj vzdržljive in odpornejše na vsakodnevno obrabo. Loščilo v kremi za opečni tlakovec (vosek) drugič ponovno nanesemo po osmih urah od prvega nanosa. Tudi ta nanos mora biti enakomeren. Da poudarimo lepoto opečnega tlakovca, je potrebno še zaključno voščenje. Tako 8 ur po premazu z loščilom v kremi premažemo še s tekočim loščilom za opečni tlakovec.

  

Za zelo pohodne površine namesto tekočega loščila za opečni tlakovec uporabimo za zaključni premaz loščilo Klimax.

 

Tlakovec je tako položen in zaščiten ter pripravljen služiti Vam in prihodnjim generacijam še dolgo časa.

Naša spletna stran za boljše delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z uporabo piškotkov? Beri naprej ...